A zijn

June 22, 2008

Geohashen!

Filed under: Beslommeringen, GPS — azijn @ 10:45

Gisteren ben ik voor het eerst wezen geohashen. Het principe is simpel. Voor elke dag wordt een GPS-coordinaat gegenereerd voor bij jou in de buurt en daar ga je vervolgens heen.

Technisch gesproken is mijn “speelveld” het zogenaamde graticuul “Midden-Nederland”, begrenst zo’n beetje door Utrecht, de Afsluitdijk, Heerenveen en de Veluwe. Helaas was de lokatie deze dag helemaal in de buurt van Heerenveen en wilden we op tijd terug zijn voor het voetbal. Dus speelden we in het nabijgelegen graticuul “Zuid-West Nederland/Antwerpen”. Het coordinaat was ergens in de buurt van Nieuwerkerk a/d Ijssel.

Onze rugzakken volgestouwd met een halve elektronicazaak (GPS, telefoons, camera’s) vertrokken we vol goede moed richting het Centraal Station van Utrecht. Daar liepen we al gauw de eerste tegenslag op. Het dak van Hoog Catharijne onderbrak onze sattelliet-verbinding, waardoor de GPS niet meer werkte! Ondanks de druk, navigeerden we op ons gevoel richting het juiste perron en al gauw zaten we in de trein naar Gouda.

Bij de overstap op de trein naar Nieuwerkerk aan de Ijssel viel al op dat het volgepakt zat met moderne jongeren. Blijkbaar was net die dag “Greppelpop“, wat een aanzuigende werking had op de jeugd in de wijde omtrek.

We waren intussen binnen enkele kilometers van het doel, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Een korte pep-talk en we waagden ons de nieuwbouw-wijken van Nieuwerkerk in. Meanderend waterpartijtje na groenstrookje volgde, en via de straatnamen die aangaven dat we in de ‘dalen’, ‘mossen’ en ‘kruiden’ waren, naderden we de gemeentegrens.

Een doodskopsymbool op de gemeentegrens gaf een bijna ‘Blair Witch’-achtig gevoel aan de hele onderneming. We hadden de lauwe burgerlijkheid van een woonwijk in voorstedelijk Nederland misschien overleefd, maar aan de andere kant van de A20/E25 wachtte ons een veel erger beeld: de treurnis van het oer-Hollandse industrieterrein.

Langs het afvalbrengstation, de occasion-verkoper en een bouwmaterialengroothandel kwamen bij het doel-coordinaat. Op het terrein van een schoorsteenfabriek. Naast een verlaten loods en een caravan-dealer.

Het hek van het terrein van de loods stond open, dus daar hebben we nog even wat rondgekeken. Het sfeerplaatje werd perfect gevangen in de droefheid van de verhuiswagen en de vuilniscompactor die daar voorzichtig een begin maakten met verroesten, terwijl het onkruid tussen de tegels opsprong.

Enigszins beduusd en onder de indruk slenterden we terug. Met de tonen van Greppelpop op de achtergrond aten we in stilte onze rantsoenen op een bankje in een park in Nieuwerkerk, ons avontuur overdenkend.

Wat slechts restte, was de terugreis.

(voor alle foto’s, kijk hier.)

About these ads

1 Comment »

  1. Dan is dat speurtochtzoeken toch leuker, waar je tenminste nog wat vind aan het eind van je trip…

    Comment by JeZus — June 23, 2008 @ 01:04


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Theme: Shocking Blue Green. Get a free blog at WordPress.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 55 other followers