A zijn

September 23, 2011

Halfgaar-Paniekvoetbal

Filed under: Commentaar, Tech Friday — azijn @ 12:33

Bij Hewlett-Packard lijken ze de weg kwijt. Nadat een jaar geleden hun algemeen directeur Mark Hurd vanwege een persoonlijk relletje de deur werd gewezen, hebben ze nu zijn vervanger Leo Apotheker de laan uit gestuurd.

Het probleem van Hewlett-Packard gaat al echter veel verder terug. Zo’n 10 jaar. Aan het begin van deze eeuw werd namelijk, na een lange en moeizame aanloopperiode, computerleverancier Compaq ingelijfd. Sindsdien is heel veel energie binnen het bedrijf gaan zitten in het verwerken van deze samenvoeging.

Eindelijk lijkt dit achter de rug, maar nu dient zich het nieuwe probleem aan. In de tien jaar die HP bezig is geweest om alles vlot te trekken, is de wereld veranderd. Voor de consument is de desktopcomputer achterhaald en ook de laptop lijkt terrein te verliezen ten opzichte van smartphone en tablet.

Het rare is, onder Mark Hurd leek HP hier een oplossing voor te hebben gevonden. Ze hadden, voor een relatief laag bedrag, het bijna failliete Palm opgekocht, dat met WebOS in ieder geval technisch een sterke troef had op de mobiele markt. Het enige dat ze bij HP zouden moeten doen is een goed hardware-team koppelen aan WebOS, een stevig marketingbudget opstellen en de wereldwijde distributiekanalen klaar moeten stomen voor een stroom aan WebOS-apparaten.

Maar, helaas, Mark Hurd sneuvelde als CEO en Leo Apotheker sloeg een andere richting in. HP zou een software- en dienstenbedrijf moeten worden, naar beeld van IBM, geïnspireerd op zijn eerdere werk bij SAP. In plaats van vol in te zetten op mobiel werd het oude Palm domweg opgeheven, de WebOS-ontwikkelaars ontslagen, de divisie die consumentencomputers werd in de uitverkoop gedaan en er werd een bizar groot bedrag neergelegd voor het zakelijke softwarebedrijf “Autonomy”.

En toen werd Leo Apotheker ontslagen, nog geen 11 maanden na aantreden. Nou hoef je je geen zorgen te maken over de man, hij krijgt een miljoentje of 20 mee, ter compensatie.

Zijn opvolger is intussen bekend: Meg Whitman, voormalig bestuursvoorzitter van eBay en mislukt politica in Californië.

Je vraagt je toch sterk af welke koers zij dan weer zal gaan nemen. Met haar achtergrond verwacht je dat zij dan weer vol op een internet-strategie en diensten via het web gaat inzetten. Wie weet is het noodlijdende Yahoo de volgende acquisitie…

En zo blijft het eens grote HP lekker zwabberen. Lachende derde? Dell. Die ziet de belangrijkste concurrent in de computermarkt totaal de weg kwijt zijn en timmert lekker door met een helder verhaal.

About these ads

3 Comments »

  1. Moeten ze jou inhuren. En dan na een jaar ontslaan met 20miljoen. Lekker makkelijk.

    Comment by madeleine — September 23, 2011 @ 13:50

  2. Nog gefeliciteerd met je verjaardag trouwens. Ik was het vergeten…..oeps….Je bent dan ook al zo oud!

    Comment by madeleine — September 23, 2011 @ 13:51

  3. Hah, bedankt!

    Comment by azijn — September 23, 2011 @ 15:48


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Theme: Shocking Blue Green. Get a free blog at WordPress.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 55 other followers